Res je - odnosi se spreminjajo, ko se vaš otrok premika v najstniških letih. Čeprav bi vaš otrok želel več zasebnosti in več časa s prijatelji, sta družinska ljubezen in podpora še vedno zelo pomembna. Vašemu otroku pomagajo pri učenju odgovornih odločitev in ustvarjanju skrbnih odnosov.

Na tej strani:

Družinska razmerja v pred-najstniških letih

Družinska razmerja se spreminjajo v adolescenci, vendar so navadno v teh letih močna. Dejstvo je, da vaš otrok potrebuje ljubezen in podporo vaše družine tako kot ona, ko je bila mlajša.

Vaš otrok bo hkrati želel več zasebnosti in več osebnega prostora, ko bo starejši. To ne pomeni nujno, da ima vaš otrok kaj skriti. To je samo naravni del adolescence.

Otroci prav tako potrebujejo večjo odgovornost, saj rastejo proti mladosti. Kako hitro prenesete odgovornost na svojega otroka, je odvisno od mnogih stvari - vaše ravni udobja, družinske in kulturne tradicije, zrelosti vašega otroka itd.

Če želite izvedeti, kako narediti varne in odgovorne odločitve zase, najstniki potrebujejo vaš nasvet, podporo in spremljanje . Najboljši nadzor je nizek ključ, čeprav boste imeli čas, ko boste lahko vprašali svojega otroka za specifične informacije o tem, kam gre in s kom.

Zaupanje je ključ za iskanje ravnotežja med potrebami vašega otroka po zasebnosti in odgovornosti ter vašo potrebo po vedenju, kaj se dogaja. Če vi in ​​vaš otrok zaupate drug drugemu in ostanete povezani, bo bolj verjetno, da bo delil to, kar počne, držati se pravil in poskušal izpolniti vaša pričakovanja.

Ostanite povezani s svojim pred-najstniškim otrokom

Lahko ostaneš povezan in gradiš svoj odnos z otrokom z uporabo nenačrtovanih, vsakodnevnih interakcij - na primer, priložnostni klepet o pomivanju. Ali pa se lahko načrtuje povezovanje. To je čas, ko naredite poseben čas, da skupaj delate stvari, ki jih uživate. Nekaj ​​predlogov za načrtovano in nenačrtovano povezovanje:

 • redne družinske obroke

 • zabavne družinske izlete

 • enkrat naenkrat z otrokom

 • družinska srečanja, da bi rešili težave

 • preproste, prijazne stvari - potepanje po hrbtu, objem ali potrkanje na vrata pred vstopom v otrokovo spalnico.

Poslušanje in komuniciranje

Aktivno poslušanje je lahko močno orodje za izboljšanje komunikacije in vzpostavitev pozitivnega odnosa z vašim otrokom. To je zato, ker je aktivno poslušanje način, da svojemu otroku reče: "Zdaj si mi najbolj pomembna stvar".

Tu je kratek vodnik za aktivno poslušanje:

 • Prenehajte s svojim delom in svojemu otroku posvetite popolno pozornost.

 • Poglejte svojega otroka, ko se pogovarja z vami.

 • Pokažite zanimanje in pokažite svojemu otroku, da ga poskušate razumeti.

 • Poslušajte brez prekinitve, presojanja ali popravljanja.

 • Trdno se osredotočite na to, kar pravi vaš otrok.

Pogajanje in obvladovanje konfliktov

Vaš otrok se mora naučiti odločati kot del svoje poti, da postane neodvisna, odgovorna mlada odrasla oseba. S pogajanji lahko vaš otrok nauči razmišljati o tem, kaj želi in kaj potrebuje, ter to sporoči na razumen način.

Prav tako bodo časi, ko se pogajanja ne iztečejo, in vi in ​​vaš otrok se ne strinjate - to je normalno. Učinkovito reševanje konfliktov lahko izboljša vaš odnos z otrokom. Prav tako pomaga otroku pri učenju nekaterih pomembnih življenjskih spretnosti.

Težki pogovori

Včasih boste morali vi in ​​vaš otrok imeti težke pogovore . Spol, spolna usmerjenost, masturbacija, alkohol in druge droge, akademske težave, duševno zdravje, delo in denar so vse teme, o katerih se družine težko pogovarjajo.

Spopadanje s težkimi pogovori je znak, da imate vi in ​​vaš otrok zdrav odnos . Prav tako pomaga ohranjati vaš odnos z otrokom blizu in zaupati.

Tukaj je nekaj nasvetov za obravnavanje težkih pogovorov:

 • Poskusite ostati miren. Če potrebujete nekaj časa, da se pomirite ali zberete svoje misli, si vzemite čas za pogovor kasneje čez dan.

 • Otroku zagotovite, da želite razpravljati o tem vprašanju.

 • Naj vaš otrok ve, da ste srečni, da želi govoriti z vami.

 • Aktivno poslušajte svojega otroka.

 • Izogibajte se kritičnosti ali obsojanju ali čustvenosti.

 • Hvala otroku, ker je prišel k vam.

Vaš otrok se lahko izogne ​​težkim pogovorom. Če se to dogaja, lahko vsak dan poskusite, da se pogovorite s svojim otrokom. Vprašajte svojega otroka o odprtih vprašanjih in mu sporočite, da vas bo vsakič, ko bo hotel govoriti, veseli, da ga poslušate.

Prijateljstvo vašega otroka

Ko otroci vstopijo v mladost, postajajo prijatelji vedno bolj pomembni. Pozitivna, sprejemljiva in podporna prijateljstva pomagajo mladostnikom, da se razvijejo do odrasle dobe - in lahko igrate pomembno vlogo pri pomoči otroku pri vodenju vzajemnih odnosov.

Na primer, samo toplo in skrbno razmerje z vašim otrokom lahko pomaga otroku pri lastnih socialnih odnosih. In hvaljenje otrok, ko vidite, da so pošteni, zaupljivi in ​​podporni, jih spodbuja, da še naprej delajo na teh pozitivnih socialnih lastnostih.

Spoznavanje prijateljev vašega otroka kaže vašemu otroku, da razumete, kako pomembna so ta prijateljstva. Eden od načinov za to je spodbujanje otroka, da ima prijatelje in jim da prostor v vašem domu.

'Frenemies'
najstniška prijateljstva lahko včasih postanejo 'strupena', prijatelji pa se lahko spremenijo v 'frenemije' .

Namesto da bi se vaš otrok počutil dobro - kot mu pripada in je sprejet - ta prijateljstva lahko vključujejo spuščanje, manipulacijo, izključevanje in drugo škodljivo vedenje.

Vašemu otroku lahko pomagate, da se izognete strupenim prijateljstvom, ko se pogovorite s svojim otrokom o tem, kakšni so dobri prijatelji - oni so tisti, ki jo skrbijo, skrbijo z njo, jo vključijo v dejavnosti in jo spoštujejo.

Najstniški romantični odnosi

Romantični odnosi so pomemben razvojni mejnik za vašega otroka. Vendar ni prave starosti, da bi začeli imeti odnose - vsak otrok je drugačen in vsaka družina se bo o tem vprašanju drugače počutila.

Mlajši najstniki se običajno družijo v skupinah. Lahko se srečata s prijateljem, nato pa postopoma preživita več časa s to osebo.

Pogovor z vašim otrokom vam lahko pomaga ugotoviti, ali je zdaj pravi čas za odnose. Če se vaš otrok zanima za romantične odnose, boste morali vi in ​​vaš otrok govoriti o vedenju in temeljnih pravilih ter posledicah za kršenje pravil.

Morda se boste želeli dogovoriti tudi o nekaterih strategijah za to, kaj naj vaš otrok počne, če se počuti nevarno ali neprijetno.

Lahko ste pozitiven vzor za spoštljive odnose za vašega otroka v svojih odnosih in prijateljstvih, tako da skrbno in spoštljivo ravnajte s svojim partnerjem, prijatelji in družino. Samo govoriti o moških in ženskah spoštljivo omogoča, da vaš otrok ve, da mislite, da so vsi enaki in dragoceni.

 
63.jpg

Hitre razlage učne snovi preko interneta ali telefona.

 Klikni tukaj!

 

Iniciativa Pedagogi in učitelji

2015 - 2020 Iniciativa Pedagogi in učitelji

Pišite nam